Djevojke u IT

Djevojke u informaciono tehnologijama (DIT) predstavlja jedinstven program INPUT Centra namijenjen djevojčicama i djevojkama sa ciljem afirmacije i promocije svih zanimanja koja su potrebna na tržištu rada, te prednostima i rodnoj ravnopravnosti kada se radi o IT sektoru.

Cilj ovog programa je da mladim djevojkama pruži priliku da saznaju što više o različitim prednostima i poslovima koje nudi IT sektor u svijetu, kao i u Bosni i Hercegovini.

INPUT Centra je već tri  četiri godine zaredom obilježava Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (DIT). Ova svjetska inicijativa je do sada uključila je do sada preko 300.000 djevojaka iz čitavog svijeta. Cilj ovog programa je da mladim djevojkama pruži priliku da saznaju što više o različitim prednostima i poslovima koje nudi IT sektor u svijetu, kao i u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, tokom obilježavanja Međuunarodnog dana djevojaka u IKT. INPUT Centar putem programa DIT-a organizuje radionice i promotivne događaje širom Grada Zenice sa ciljem da se među djevojkama promovišu zanimanja koja su danas najtraženija na tržištu rada.

GirlsInICT (www.girlsinict.org) se obilježava širom svijeta od 2010. godine, s ciljem podsticanja djevojaka na profesionalnu orijentaciju ka informaciono-komunikacionim tehnologijama i razvijanju svijesti o prednostima uključivanja u IKT sektor.

Obilježavanje ovog Međunarodnog dana, INPUT Centar vidi kao šansu ujedinjavanja snaga svih aktera, a u cilju podsticanja djevojaka da se opredjele za profesiju u IT-u, podizanja svijesti među djevojkama o uspješnoj karijeri i prednostima koje nudi karijera u IT-u i uključivanja djevojaka u IT sektor, te izgradnje “mentorskih odnosa” sa ekspertkinjama već profiliranim i etabliranim u oblasti IT-a.

Ove godine INPUT Centar povodom Međunarodnog dana djevojaka u IKT putem sekcije DIT (Djevojke u informacionim tehnologijama) organizuje niz radionica iz oblasti STEM-a ( Science – Nauka, Technology-  Tehnologije, Engineering – Inženjering i Math – Matematika) .
Gdje će se djevojke kroz radionice iz oblasti STEM-a upoznati sa robotikom i programiranjem. Edukacije su namjenjene za djevojčice od 10 do 25 godina
Prijaviti se možete putem e-maila: dit@inputcentar.com

 

Blog Attachment