INPUT i Bit Alijansa potpisali memorandum o saradnji

picture (68)

S ciljem jačanja IT zajednice u Bosni i Hercegovini i kreiranja okruženja za kvalitetno djelovanje IT industrije, Bit Alliance i Centar INPUT  u Zenici  su potpisali memorandum o međusobnoj saradnji, Centar za mlade INPUT je  jedna od aktivnih omladinskih organizacija u Zenici i organizacija koje se bave i preferiraju IT.

Centar za mlade INPUT je omladinska organizacija koja djeluje već desetu godinu s ciljem afirmacije i edukacije djece, mladih i ostalih zainteresovanih  prevenstveno iz oblasti IT i ostalih aktivnosti koje su bitne za mlade.
Centar INPUT je organizovao niz edukacija iz oblasti informacionih tehnologija između ostalog i prvu IT kids akademiju za djecu, osnove programiranja, grafičkog dizajna, web dizajna. Kroz edukacije INPUT edukovano je oko 14 800 djece i mladih. U INPUT-u se  svake godine obilježava Sat kodiranja koji je  globalna edukativna akcija američke neprofitne organizacije CODE.ORG namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava, pokrenuta sa ciljem demistifikacije informatike i programiranja i motivacije učenika da razmotre karijeru u programiranju i IT sektoru. Osim ovoga cilj je približiti i uvesti što veći broj djevojaka u IT.  Svake godine krajem aprila u INPUT-u obilježavaju međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Glavni cilj INPUT je afirmacija djece, mladih i ostalih zaintersovanih sa područja  grada Zenice u širenju edukacije iz oblsti IT kao ključnog faktor u razvoju individualnih vještina u polju IT-a i razvoju budućih uspješnih timova i pokretanju biznisa iz oblasti IT-a.

Vizija im je kreiranje što boljih uslova za sve zaintersovane za širenje i okupljanje što većeg broja IT stručnjaka koji će nuditi priliku da se mladi obrazuju i stiču stručna znanja iz oblasti razvoja softvera.
Bit Alijansa i INPUT su krenuli  sa saradnjom početkom augusta 2017.godine kad su počeli da planiraju  realizaciju projekta CoderDojo besplatna škola programiranja koja je realizovana u decembru 2017. i januaru 2018. koju je pohađalo 55 polaznika.
CoderDojo škole programiranja su besplatne i baziraju se na volonterskom radu mentora i drugog osoblja. CoderDojo je svjetski pokret osnovan u Irskoj, s ciljem pružanja mogućnosti učenja programskih jezika već od najranijeg djetinjstva. Tokom 2016. godine više od 38.000 djece je pohađalo CoderDojo škole programiranja u više od 60 zemalja svijeta.

Bit Alijansa i INPUT istrajno će raditi na unapređenju sistema edukacije kvalitetnih kadrova i stvaranju okruženja u kojem potencijal softverske industrije treba biti prepoznat.

Predstavnici obje organizacije su izrazili zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma o saradnji i uvjereni su da će njihova saradnja rezultirati mnogim pozitivnim aktivnostima i inicijativama u Zenici i šire.