INPUT i STEM Centar učestvovali u FIND YOUR SPARK 2019 Mostar

SLIKA-20

U subotu, 14. septembra 2019.  je održan Find Your SPARK 2019 Mostar događaj koji je bio bogat različitim zanimljivim sadržajima kao što su gadget show, fun zona, te edukacijske radionice.

Osim standardnih konzola svakog Find Your Spark događaja poput HTC Vive-a, XBox-a, PlayStation VR-a i Nintendo Switch-a, bila je tu i Just Dance igra, na kojoj su posjetitelji mogli pokazati svoje plesne sposobnosti.

Ljubitelji prirode mogli su pogledati kako ljepote Hercegovine izgledaju kroz VR naočale, a bile su dostupne i Orqa FPV Goggles, ali i Culex hologram – Star Wars hologram, ali u stvarnosti.

Kompanija SYNC iz Mostarase i ove godine pobrinula za kategorije pametnih uređaja i dronova, Google uređaja i aplikacije za svakodnevni život. Bili su tu zvučnici koji se aktiviraju glasom, Wi-Fi rješenje koje emitira snažan signal u vašem domu, napredne kamere koje mogu razlikovati ljude i stvari i mnogi drugi pametni uređaji. Amazon pametni uređaji mogu svirati muziku, odgovarati na pitanja, čitati vijesti i audio knjige, upozoriti vas na vremenske prognoze, izvještavati o rezultatima utakmica i još mnogo toga.
Među eksponatima su bili i uređaji za pametne kuće Fibaro, DoorBird, Philips Hue i Nest, te svi najnoviji DJI dronovi.

Za djecu su tu bili edukacijski roboti poput Abilixa, mBota, STEMIja, Ollieja, Alphe, Naoa, Lego i ostalih.

Za one malo starije tu su bili Greyp 2 bicikl, INMotion romobil, Xplorer Hoverboard, Tesla automobil te Toyota hibridi.

Centar za mlade INPUT i STEM Centar su se predstavili sa svojim edukacionim programom “Uz STEM raSTEM korz igru učim” gdje su predstavili razne radionice iz oblasti robotike i programiranja i robote i programe poput Scratch-a, Unity, Cozmo, Lego Mindstorms robotka koji sklaplja rubikovu kocku, Lego Boost, Lego WeDo2, MicroBit-a, Arduina, AirBlock drona, Makey Makey i mBota. Pripremili smo razne edukativne programe za djecu od 3 godine pa nadalje. Posjetioci su bili oduševljeni naročito djeca, koja su molila roditelje da ih upišu na kurseve robotike i programiranja

Zadovoljstvo nam je bilo što smo prisustvovali ovakom velikom i zanimljivom događaju. Ovim putem zahvaljujemo se SPARK-u ostalim partnerima što su nas ugostili, radujemo se i sljedečim aktivnostima i događajima u organizaciji SPARK Mostar.

Blog Attachment