INPUT-ovci na edukativnoj ekskurziji povodom Evropske sedmice robotike 2018

slika1

Učenici koji pohađaju školu robotike i programiranja u INPUT-u, Nejla Čamđić i Aldin Salčinović kao i njihov profesor Adi Salčinović imali su priliku da posjete Augsburg (Njemačka). Naime, u Augsburgu (Njemačka) je u periodu od 16.11 do 19.11, u sklopu Evropske sedmice robotike organizovana edukativna ekskurzija na kojoj su po prvi put učestvovala i djeca, predstavnici Bosne i Hercegovine. Okončana je edukativna ekskurzija organizovana za 30 učenika i učenica i 10 nastavnika i nastavnica iz BiH i koja je trajala od petka do ponedjeljka.

U Augsburgu je boravilo 30 djece iz šest gradova BiH, u pratnji svojih nastavnika i nastavnica. Djeca su ovom prilikom na jedan vikend pobjegla od svakodnevice i kući se vratila sa nadopunjenim znanjem i novim iskustvom i prijateljima. Na ovoj četverodnevnoj ekskurziji djeca su imala priliku naučiti o sebi, svijetu oko sebe, tehnologiji, ali i o drugim kulturama i ljudima.

Glavna i odgovorna organizatorica ovog putovanja je Maja Hadžiselimović mlada zeničanka koja živi i radi u Augsburgu, koja je kao nacionalna koordinatorica Evropske sedmice robotike za Bosnu i Hercegovinu, ovo predivno putovanje priredila učenicima i nastavnicima iz BIH

Djeca i nastavnici su imali priliku da posjete dvije frime KUKA i MRK Systeme GmbH i da vide kako  izgleda izgleda sjedište firme KUKA, MRK Systeme GmbH i najveći KUKA robot Titan, šta mogu humanoidni roboti firme Pal Robotics, kako izgledaju HRC/MRK aplikacije, je li teško upravljati robotima joystickom,i u večernjim satima su posjetili  Planetarium. Na edukativnoj ekskurziji, u prva dva dana, posjetili smo centralni događaj Evropske sedmice robotike, ABB kamion sa robotima, radionice Open Roberta i AerospaceLab, firmu KUKA, firmu MRK Systeme GmbH i planetarium Augsburg.

Treći dan edukativne ekskurzije, zahvaljujući organizaciji Hilfe von Mensch zu Mensch e.V. iz Minhena, prisustvovali smo interkulturalnoj radionici i posjetili izbjegličko naselje u blizini jezera Starnberger, kao i samo jezero. Uživali smo u kulturalnim različitostima i upoznali prijatelje iz Afganistana, Gruzije i Iraka. Dječake je spojila ljubav prema fudbalu, pa ih ni minus nije spriječio da trčkaraju za loptom, dok su se djevojčice za to vrijeme bojile kanom. Razmijenili smo i poklone, a to su, pored čokoladica, bili osmijesi na njihovim licima.

Za organizaciju ove edukativne ekskurzije najzslužnija  je  Maja Hadžiselimović, nacionalna koordinatorica Evropske sedmice robotike za Bosnu i Hercegovinu, uz veliku podršku  od Britanske Ambasade u Sarajevu. Vlada Velike Britanije se ove godine na samitu zemalja zapadnog Balkana obavezala da će pomoći BiH u izgradnji digitalnih vještina kod mladih, te je njihova podrška ovoj edukativno ekskurziji samo mali korak ka ostvarenju tog cilja. Tehnologija s kojom su se susreli učesnici ove edukativne ekskurzije zasigurno će im biti motivacija da nastave istraživati i razvijati svoje digitalne vještine.

Veliko hvala sponzorima,  društveno odgovornim kompanijama koje su pružile podršku, a to su SPARK Mostar, Prevoz putnika Zavidovići, Biss Tours, ZeniLijek, Pero Zenica i naši slatki sponzori Vispak d.d. Visoko i Mak Zara praline.
Ispred Centra za mlade INPUT se od srca zahvaljujemo od srca Maji Hadžiselimović i svim sponzorima i svima koji su pomogli na bilo koji naćin da ova edukativna ekskurzija protekne u najboljem redu.

Blog Attachment