Međunarodni dan mira 21.09. #LikeZaMir

mir

U svijetu se 21. septembar obilježava kao Međunarodni dan mira. Rezolucijom Ujedinjenih nacija (UN) iz 2001. godine, taj je datum određen za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou. Međunarodni dan mira utemeljila je Opća skupština UN 1981. godine u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, namijenivši za njegovo obilježavanje treći utorak u septembru: 20 godina poslije novom je rezolucijom za fiksni datum obilježavanja bio proglašen 21. septembar.

Međunarodni dan mira omogućuje svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim jednostavnim djelima zajednički šire poruku mira. Nakon rasprava o uvođenju Dana mira i tome što bi on trebao predstavljati zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima.

Centar za mlade INPUT želi da na jedinstven način obilježi Međunarodni dan mira 21.09. Tako što ćete napisati neku poruku na temu mira npr #MirZaSve uslikati se sa tom porukom i poslati na fb page priložen u LINKU 
*Dajte i Vi svoj doprinos povodom Međunarodnog dana mira.