Međunarodni dan pismenosti

DAN-PISMENOSTI

Međunarodni dan pismenosti: Čitanje prošlosti, pisanje budućnosti

Prije pedeset godina, UNESCO je službeno proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti s ciljem aktivnog mobiliziranja međunarodne zajednice i promocije pismenost kao instrumenta za osnaživanje pojedinaca, zajednica i društava.

Ove godine se obilježava 50. godišnjica Međunarodnog dana pismenosti i UNESCO je obilježava pod sloganom “Čitanje prošlosti, pisanje budućnosti”. Međunarodnim danom pismenosti 2016 se slavi i priznaje proteklih pet decenija nacionalnog i međunarodnog angažmana, napori i postignuti napredak u povećanju stope pismenosti širom svijeta. Također se bavi trenutnim izazovima i traži inovativna rješenja za daljnje jačanje pismenosti u budućnosti.

Međunarodni dan pismenosti se slavi širom svijeta. Centralna proslava dana će se održati u sjedištu UNESCO-a u Parizu u obliku dvodnevne konferencije 8.-9. septembra, a vrhunac događaja će biti dodjela nagrada za pismenost.

Za više informacija o Međunarodnom danu pismenosti, možete da posjetite za više informacija  službenu web stranicu UNESCO-a