PLETENJE – zarada uz posao od kuće

12228030_892858940790071_1362825344_o
U okviru Malog biznis inkubatora, pružena je mogučnost nezaposlenim ženama da kroz svoj hobi iz kučnog ambijenta pletući odjevne predmete za inostrano tržište povećaju kućni budžet.
Naime, Udruženje INPUT je započelo suradnju sa inostranom firmom kojoj će kroz oformljenu radionicu pletenja pružati usluge izrade odjevnih predmeta.
Članica Udruženja INPUT koja vodi radionicu pletenja, završila je 15-to dnevnu obuku u Švicarskoj, te je svoje usvojeno znanje o tehnikama pletenja prenjela pletiljama u Zenici, kako bi ispleteni odjevni premeti bili na nivou evropske kvalitete.
„Ovo je odlična prilika za gospođe koje nisu u radnom odnosu, imaju slobodnog vremena a pri tom znaju da pletu. Kroz Mali biznis inkubator, pružat ćemo usluge pletenja odjevnih predmeta i acsessoara jednoj švicarskoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom i prodajom vunice. S obzirom da je naše podneblje pozanto po tradiciji izrade ručnih radova, pa tako i pletenju klijenti iz Švicarske polažu velike nade i očekivanja od ove naše suradnje. Mogu reći da je već 20-tak urađenih džempera poslato klijentu te da su i više nego zadovoljni radom naši žena. Ručni rad u našoj zemlji nije cijenjen kao u EU, tako da pletilje koje su uključene u ovaj projekat su jako zadovoljne cijenom po ispletenom komadu. A što je najvažnije ovo su prihvatile zaista ozbiljno jer su uvidjele priliku za sigurnu i dugoročnu zaradu. Ovo je jedan mali doprinos Udruženja INPUT za ekonomsko osnaživanje žena koje se u našoj sredini nazivaju „domaćicama“.“ Istakla je Almedina Bejtić koordinator radionice pletenja.


INPUT Team