Priče EVS volontera iz Njemačke

EVS-620x400

„Zovem se Damir Pervanović. Imam 26 godina i dolazim iz Bosne i Hercegovine“- to je BHS verzija rečenice koju stalno ponavljam u svom novom okruženju, kroz  EVS program.

Kad čujete riječi Evropski volonterski servis, ne ostane vam baš u glavi, nije nešto na što biste se „zakačili“, pogotovo zbog riječi volonterski. Međutim, kada vam neko objasni da je to program koji vam pruža priliku da godinu dana provedete u nekoj stranoj zemlji, radite projekat, učite jezik, spoznate sebe, onda biste sigurno zastali i razmislili da iskoristite takvu priliku. Dakle, EVS je program koji vas ne košta ništa. Svi troškovi su vam plaćeni. Od putnih troškova, smještaja, hrane, džeparca do zdravstvenog osiguranja.

Ja sam odlučio svoj EVS raditi u Njemačkoj. Prvenstveno sam htio testirati sebe i svoje mogućnosti. Htio sam se uvjeriti da sam sposoban sa svojim znanjem engleskog jezika, komunikativnošću i kreativnošći funkcionisati vani među novim ljudima, koji ne razumiju moj lokalni jezik. Takođe, znanje njemačkog jezika smatram benefitom jer će me učiniti konkuretnijim na tržištu rada, pa možda čak i inostranom.

Unaprijediću znanje engleskog jezika, a pri tome ću se zabaviti i upoznati mnogo novih i zanimljivih ljudi.

Svoja iskustva ću podijeliti s vama, a možete me pratiti na sljedećem linku:

https://www.facebook.com/pages/365-dana-Price-iz-vana/782516021843541?ref=hl i http://365danapriceizvana.blogspot.de/

Za kraj želim poručiti mladim ljudima da gledaju na EVS kao veliku priliku da unaprijede sebe u svakom smislu. I treba zapamtiti da je EVS avantura koja je različita za svakog od nas, jer ćemo upoznavati različite ljude, raditi različite projekte, a pri tome uživati – to nam je zajedničko.