Radionica “LAŽNA SLOBODA”


U Centru za mlade INPUT u mjesecu oktobru je održana radionica „Fake Free/Lažna sloboda“ na temu prisutnosti alkohola u društvu, posebno među mladim ljudima, koji su primarna ciljna grupa alkohol industrije.

Centar za mlade INPUT je članicama mreže „Životni stil bez alkohola“, čiji cilj je zaštita djece i mladih kroz afirmisanje zdravih stilova života i kreiranje zdravog i sigurnog okruženja, u okviru organizacijskih programa, vrijednosti i principa, te prostora u kojima mladi borave.

Ovu radionicu  su održali treneri Centra za edukaciju mladih iz Travnika, gdje su tokom dvosatne radionice razgovarali sa mladima o društvenim mitovima i alkoholu, nametanjima koja smo naslijedili od prošlih generacija, odnosu pojedinca i društva prema alkoholu, usvajanju ponašanja u odnosu na konzumiranje alkohola kroz rodne uloge, te ulozi i značaju reklamiranja alkohola u podsticanju mladih na njegovo konzumiranje.

Učesnici su bili predstavnici vijeća učenika Prve gimnazije i rekli su da ove pojave dosad nisu sagledavali na ovakav način, jer su bile toliko ukorijenjene i sveprisutne, da smo ih svi prihvatili kao sastavni dio života. To ide u prilog činjenici koliko je snažna alkohol inustrija i koliko ne preže ni pred čim kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Ove radionice se održavaju u okviru projekta „NEET Inclusion“, koji finansira mreža „ACTIVE – Sobriety, Friendship and Peace“, čiji cilj je promocija i afirmacija zdravih stilova života među mladim ljudima, bez alkohola i drugih droga.