Stvari koje trebaš da znaš ukoliko planiraš da studiraš informatiku

informatika-620x330

Računari, mreže, operativni sistemi, hakovanje… Kada se nađeš u trenutku kada se trebaš odlučiti šta da studiraš, nekako se čini lagano izabrati informatiku / računarstvo. Da se ne lažemo, glavni razlog za to jeste vjerovatno to što ćeš i dalje da radiš ono što si i do sada radio (t.j. da visiš za računarom po cijeli dan), samo što ćeš sada da imaš i opravdanje za to ponašanje (treba mi nešto za školu). Ako si se pronašao u prvom paragrafu, na pravom si mjestu. Međutim, situacija (pogotovo na našim prostorima) i nije toliko bajna kada je ovo polje u pitanju, što ću pokušati da objasnim ovim tekstom.

Bez engleskog si niko i ništa

Prva i osnovna stvar koju moraš da shvatiš jeste da si bez engleskog niko i ništa. Bez engleskog, tvoje znanje će se bazirati isključivo na znanje koje ti prenesu drugi, a to ti nikako neće biti dovoljno. Osoba koja zna dosta o računarima nema vremena da uči nekoga novog svemu što zna, a osoba koja bude htjela da podijeli sa tobom znanje u velikoj većini slučajeva nema dovoljno znanja.

E sad, sa dobrim poznavanjem engleskog jezika… opet si niko i ništa, jer ga znaju i 99% ostalih koji se bave informatikom. Dakle, da se ne zavaravamo, engleski je obavezan. Pod ovim ne mislim da moraš da ga pričaš perfektno, ali moraš da ga razumiješ perfektno, i dok čitaš i dok slušaš osobe koje pričaju na engleskom. Dakle, od malih nogu, engleski u ruke. Gasi subtitle-ove dok gledaš filmove i serije i ni slučajno ne dozvoli da ti sistem bude na našem jeziku.

Školski sistem te neće puno naučiti

Ovo moraš odma da razgraničiš sebi u glavi. Nikada nećeš savladati sve o računarima. Informatika je preširok pojam i konstantno se razvija. Uvijek ćeš pronaći neke nove stvari koje trebaš da savladaš, što me dovodi do sljedeće tačke.

Ako hoćeš da bude nešto od tebe, pripremi se da provedeš sate i sate obrazujući se sam. Pošto čitaš ovaj tekst, pretpostaviću da imaš računar koji ima pristup internetu. Ukoliko pored toga savladaš i engleski, imaš sve prerekvizite potrebne da se obrazuješ sam.

U srednjoj školi, pa čak i na fakultetu, konstantno će te učiti stvari koje i inače treba da znaš, međutim koristiće prastaru tehnologiju. Da navedem primjer: ja sam u srednjoj školi učio da programiram u Visual Basic 6.0 programskom jeziku koji je izašao 1998. godine. Dakle, taj programski jezik je bio aktuelan kada sam imao četri godine (nekoliko mjeseci je stariji od mog brata).

U školi ćeš većinom učiti teoriju. Potrebno je da se raspitaš malo o zadanoj temi da bi shvatio širu sliku i da bi shvatio koja je zapravo poenta te teorije. Dalje, ukoliko stvarno želiš da studiraš informatiku, potrebno je da shvatiš da je to polje koje se konstantno razvija. Ukoliko jedan dan provedeš ne učeći ništa, već si u zaostatku. Informatika je polje koje ne možeš da prestaneš da učiš kada završiš školu. Prema tome, zajebi diplomu, internet u ruke i uči iz dana u dan.

komejostreba