Svjetski humanitarni dan

humanitarni_dan
Danas se (19. august) obilježava kao Svjetski humanitarni dan, čime se odaje počast svim humaniranim djelatnicima i pripadajućem osoblju UN-a koji su svoje živote izgubili na dužnosti i koji su radili na promociji humanitarnih ciljeva.
Generalna skupština UN-a je na plenarnoj sjednici 11. decembra 2008. godine usvojila opću rezoluciju “Jačanje koordinacije urgentne humanitarne pomoći UN-a”, koju je sponzorirala Kraljevina Švedska, a koja sadrži historijsku odluku tog svjetskog tijela da 19. august proglasi Svjetskim humanitarnim danom.

Naime, na taj dan 2003. UN-ov ured u Iraku je bombardovan, pri čemu su 22 osobe izgubile život, a među njima i posebni izaslanik generalnog sekretara Sergio Vieira de Mello.

Već duže od 40 godina, Evropska unija u cjelini pruža humanitarnu pomoć, a danas, skupa sa svojim zemljama članicama, predstavlja najvećeg donatora humanitarne pomoći na svijetu.

„Spašavanje života ne bi se smjelo plaćati gubitkom života. Upravo zato, na Svjetski humanitarni dan, sjećamo se hrabrih žena i muškaraca koji su izgubili život u humanitarnoj službi. Danas odajemo počast humanitarnim radnicima koji i dalje rizikuju vlastiti život dok pomažu ljudima izloženim patnji”, izjavio je Christos Stylianides, komesar Evropske unije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama.