U INPUT-u obilježen međunarodni dan djevojaka u IKT

slika (8)

Centar za mlade INPUT već četvrtu godinu za redom obilježava Međunarodni dan djevojaka u IKT. Od 26.04. do 28.04.2018. godine organizovano je niz edukativnih radionica za djevojke iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Ove godine je cilj bio da djevojke upoznamo  sa programiranjem i robotikom, te su organizovane radionce u pojedinim školama u Zenici i u prostorijama Centra za mlade INPUT. Posebnu zainteresovanost i zadovoljstvo iskazale su učenice u OŠ “Hamza Humo” Babino. Djevojke kroz tri dana edukacije su imale mogućnost da se upoznaju sa osnovim programskim jezicima, programiranjem mBotova, arduino, raspberry Pi, konstruisanjem i programiranjem Lego Mindstroms i 3D printanjem.
Dan djevojaka se obilježava svakog četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu, kako bi se djevojke potakle da istraže mogućnosti koje im nude informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) i da razmotre karijeru u IKT sektoru. Obilježavanje „Međunarodnog dana djevojaka i žena u IKT-u“ pokrenula je Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU) i provodi se u više od 140 zemalja svijeta.

Međunarodni dan djevojaka u IKT dio je inicijative „Tech Needs Girls“ koju su pokrenule zemlje članice ITU (International Telecommunications Union), koja uključuje školarine, mentorstvo, savjetovanje i organiziranje niza događaja širom svijeta usmjerenih na osnaživanje žena i podršku onima koje odluče svoju karijeru potražiti u IKT.

 

Blog Attachment