Volontiram (radim za džaba)

1-volonteri
Dvije godine sam ja volontirala. I dvije godine su mi svi govorili kako sam glupa što nekome poklanjam svoje vrijeme mozak i živce.

Čak ni mama i tata nisu razumjeli poentu svega.

PLOT TWIST

A onda mi je ponuđen prvi plaćeni posao. Imala sam 21 godinu i bila na polovini treće godine fakulteta. Onda su se svi već zamislili. Počeli da me pitaju otkud to tako iznenada.

24a

 

Pa otud što već dvije godine svoje vrijeme, mozak i živce ulažem i zauzvrat dobijam iskustvo, znanje, poznanstva i reputaciju. Sve to me dovelo do toga da sa 21 godinom mogu da kažem: “Ja znam da radim to što vama treba, ali ako hoćete moje vrijeme – morate da ga platite!”

Za te dvije godine prošla sam kroz svašta. Jako puno loših stvari. Psihičke i fizičke iscrpljenosti. Da se ne lažemo, puno je ljudi koji će htjeti vaš volonterski rad da iskoriste nepošteno. Besplatna radna snaga, što da ne. Često sam se i sama pitala vrijedi li sve to tolikog truda. I onda poslije groznog dana i užasnog trenutka demotivacije, desi se nešto strašno lijepo.

Dobijem mejl sa iskrenom zahvalnošću, pohvali me osoba koju jako cijenim, imam fantastičan razgovor sa nekim koga inače ne bih upoznala, spoznam činjenicu da sam danas pametnija nego što sam bila juče, vidim neki konkretan rezultat svog rada i kako je pomogao drugim ljudima…

Često nisam imala energije da izađem sa društvom, vremena da posjetim roditelje ili motivacije da odem na fakultet, ali to je sve dio priče. Moraš nešto da uložiš da bi dobio.

8b47eeefbdbbdf61842045c6c200256d.560x300x1

POSLODAVCI vs. NEZAPOSLENI

Znate ono kako se svi žale da poslodavci traže puno godina iskustva i malo godina starosti? Iako se slažem da je mnogo njihovih kriterijuma neosnovano i nestručno postavljeno (da ne upotrebim neke teže riječi), ipak mislim da ni mi sa druge strane nismo cvjećke.

Kad si student, jedini resurs koji imaš jeste vrijeme. Uloži ga u to da naučiš i iskusiš što više iz one oblasti kojom želiš da se baviš. Ili idi od profesije do profesije pa odluči šta ti najbolje leži. Isplati se. Ne odmah, ali višestruko.

Mogućnosti za tako nešto je bar jako puno, pogotovo u ovo doba globalizacije i podsticanja omladinskog aktivizma – od različitih seminara i konferencija, takmičenja, preko studentskih i nevladinih organizacija, velikih i malih manifestacija koje svake godine traže volontere, firmi koje nude praksu…

Svako iskustvo je značajno. Čak i ona loša. Jer onda jednog dana dođeš na predavanje i ne možeš da poveruješ kako tvoje kolege ne razumeju neke stvari koje su tebi skroz logične i jasne zbog svega kroz šta si prošao.

Igrajte se dok još možete, a ja za početak mogu da vam preporučim OVAJ SAJT koji je i nastao sa misijom da sve prilike širom svijeta učini dostupnim svim studentima (nije plaćena promocija, već želja da se vrijedne inicijative prošire)

Sa rizikom da zvučim kao kliše, reći ću da su prilike svuda oko nas jer u to zaista vjerujem. Samo ih treba prihvatiti umjesto da od njih bježimo!

Izvor: zaposlenistudent.wordpress.com